Browse By

Erori la pompa: ce facem?

pompa-benzinaCine umple rezervorul masinii sale cu benzina in loc de motorina, trebuie sa actioneze imediat. In fiecare an se estimeaza ca cel putin cateva mii de romani fac “plinul gresit”. Ce putem face atunci cand constatam ca am bagat in rezervor combustibilul gresit?

Daca ne dam seama de gresala in timp ce facem plinul, chiar si in cazul in care este vorba de mici cantitati, nu mai trebuie sa pornim motorul si nici macar nu se mai introduce cheia in contact. Pentru a elibera locul este recomandata impingerea masinii si chemarea asistentei stradale. De obicei acestia vor transporta masina pana la cel mai apropiat centru de asistenta sau, daca este inca in garantie, la reprezentantul autorizat din zona in care a avut loc pana. Cu ajutorul unei instalatii speciale, se va aspira carburantul gresit care poate fi reciclat. Pentru a evita erorile, constructorii europeni isi echipeaza din ce in ce mai mult propriile modele cu gurile rezervoarelor ce detecteaza eroarea. De altfel, in orice magazin piese auto cu accesorii gasim capace speciale pentru rezervoare.

Cel mai des intalnit caz de eroare este acela in care se introduce benzina in loc de motorina. Este dificil sa intalnim si cazurile contrarii din cauza dimensiunilor diferite a tuburilor de alimentare ale pistoalelor sau, eventual este posibil sa umplem o canistra de rezerva nemarcata.

Daca un automobil diesel vine alimentat cu benzina, motorul consuma si restul de motorina ramas, dupa care pompa impinge benzina in motor. Motorina are caracteristici particulare de lubrificant ce evita blocarea micilor mecanisme ultraprecise prezente in sistemul de injectie la presiune mare a motoarelor diesel. Benzina, in schimb, are caracteristici foarte diverse; are functia de a curata si distruge stratul lubrificant necesar functionarii motorului diesel. Daca motorul incepe sa ticaie si sa se auda chiar lovituri violente trebuie sa ne oprim imediat si sa cerem ajutor.

Cateva sfaturi utile:

-Cand un automobilist isi da seama ca a facut plinul cu carburantul gresit, trebuie mai ales sa nu porneasca motorul.

-Daca acesta si-a dat seama de gresala mai tarziu, cand a repornit la drum si aude zgomote intense de la motor, trebuie sa se opreasca imediat, sa opreasca motorul si sa nu il mai porneasca.

-Amestecarea benzinei cu motorina poate provoca daune importante motorului si la sistemul de alimentare, cu costuri de reparatie foarte mari.

-La masinile mai vechi de 20 de ani, nu este intotdeauna necesara oprirea imediata. Motoarele cu injectie indirecta pot functiona si cu cate un litru de benzina. Este bine totusi sa se consulte cartea tehnica a masinii sau sa se adreseze unui mecanic.

-Atentie! Amestecul de benzina cu motorina este foarte inflamabil si exista riscul de explozii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *