Browse By

Cum proiectam o mobila de salon

mob.salon_.3Creste tot mai mult, mai ales in ultimii ani, numarul celor pasionati de lucrul manual, chiar si in ceea ce priveste amenajarile interioare. Disponibilitatea materialelor, datorita raspandirii vanzatorilor de ustensile si materiale a ajutat mult. Ca urmare, in prezent, este mult mai economic sa ne proiectam si sa ne construim propria mobila.

Evident, nu este necesar sa o facem numai pentru o economie de bani, dar, pentru cei pasionati, si pentru o activitate placuta sau un hobby care priveste lucrul manual. Aceste proiectari si realizari sunt perfecte pentru casele moderne, dar si pentru cele rustice sau pentru casele de vacanta.

Mobila facuta pe masura folosesc mai bine spatiul disponibil si, intr-o maniera optima, orice ambient. Mobila care se proiecteaza poate fi foarte variata, dar in acest ghid vom vorbi doar despre mobila pentru salon, expunand pas cu pas fiecare actiune, in maniera simpla si pentru a obtine rezultate optime.

Daca se dispune de un salon cu spatii libere, eventual vreun colt liber sau un perete intreg pentru amenajat, se vor putea lua toate masurile in detaliu si se poate proiecta o mobila dotata cu spatii deschise si unele inchise cu usi. Partea frumoasa in proiectare consta in optimizarea acesteia, fiind necesar sa se ia in considerare destinatia mobilei, ambientul in care va fi introdusa, deci in acord cu dimensiunile peretelui sau ale coltului in care va fi asezata. De aceea, incearca sa profiti cat mai mult de acest avantaj.

Daca se opteaza pentru proiectarea unei biblioteci, va fi necesar sa se procure mult material (lemn si vopsea) si sa avem un minim de indemanare in materie de vopsit si lipit, in timp ce pentru mobilierul mai mic totul devine mai simplu, inclusiv imbinarea elementelor si vopsirea.

Baza mobilei poate fi realizata dintr-o simpla scandura de lemn, dar se poate crea si o plinta. Pentru a nu comite erori, este bine sa se faca o planificare, realizandu-se un desen al mobilierului pe care dorim sa-l realizam. Realizat desenul mobilierului, suntem deja la jumatatea operei. La acest punct, se va face o lista cu materialele si ustensilele necesare, dupa care ne vom putea indrepta spre un magazin specializat brico center, pentru a achizitiona tot materialul necesar.

Este mai bine sa preferam lemnul masiv, alegand lemnul mai putin costisitor (pinul sau bradul)sau ne putem orienta spre lemnul pretios, precum nucul (pentru cei care prefera culorile mai inchise)sau frasinul (pentru cei care prefera culorile deschise). Foarte frumos este si lemnul de castan, acesta conferind mobilei un aspect rustic, dar cald. Tot in aceste magazine se pot achizitiona si chituri pentru lemn si vopseluri pe baza de apa. In fine, finisajul lucid sau satinat, impreuna cu adezivul vinilic si suporturile pentru rafturi.Usile se gasesc deja facute, sau putem sa le realizam noi.

Pentru a asambla diversele parti se va incepe de la baza, pentru ca apoi sa se monteze flancurile si traversele de consolidare si partea superioara. La montaj se vor folosi adezivul vinilic si cuiele. Rafturile vor necesita unele suporturi de sprijin (in comert se gasesc diverse tipologii). Pentru a vopsi lemnul va trebui in prealabil sa il slefuim cu smirghel. Apoi se va vopsi cu o vopsea pe baza de apa, se va lasa sa se usuce, iar apoi se finiseaza cu lac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *