Browse By

Cum ne descurcam cu o curea de distributie rupta sau deteriorata?

curea-distributie-masinaCureaua de distributie a masinior este unul dintre elementele cele mai importante pentru functionarea acestora. Rolul ei principal este acela de a sincroniza miscarea arborelui motor cu aceea a arborelui cu came. Arborele cu came regleaza deschiderea si inchiderea valvolelor cu o sincronizare precisa, la milimetru, necesara atat pentru faza de aspiratie cat si pentru cea de evacuare ce au loc in interiorul grupului termic al motorului: cilindru, cap si piston. Multi automobilisti le ignora, de-a dreptul, existenta, in special cei mai putin experti, ignorand astfel si intretinerea cuvenita.

Avand in vedere importanta extrema a acestei componente a motorului, ne-am gandit sa includem toate informatiile utile despre aceasta componenta in articolul de fata.

Cureaua este fabricata din cauciuc, cu insertii din sarma de otel, in cele mai bune, si in consecinta sunt posibile rupturile pentru ca este supusa la tensiuni mecanice destul de violente. Ruperea curelei de distributie cauzeaza lipsa deschiderii valvolelor. Pentru faptul ca aceasta curea aluneca deasupra unei serii de rulmenti fixi si mobili, trecand peste scripetele dintat al pompei de apa, ruptura ei poate cauza diverse pagube, uneori chiar ireparabile. De pilda, pistonul loveste valvola ramasa deschisa, rupand-o sau stricandu-se el insusi, blocand motorul ca un gripaj distructiv. Inutil sa mai spunem ca in cazul curelei de distributie rupta, cheltuielile la mecanic pot sa ajunga la cateva mii de euro, in functie de modelul de masina.

La acest punct apare intrebarea: unde se gaseste cureaua de distributie? In mod normal, la masinile obisnuite se gaseste pe partea dreapta a motorului. Evident ca la fiecare masina este indicata pozitia curelei de distributie printr-o indicatie speciala.

Pentru a sti cand se schimba cureaua de distributie, raspunsul este unul singur: cartea tehnica a masinii ne spune cand trebuie sa o schimbam. Fabricantul stabileste planul de intretinere mecanica a masinii, stabilind si intervalul de timp la care se schimba cureaua. Durata curelei poate fi stabilita si in kilometri, dar si in ani.

In general, fabricantii garanteaza durata curelei de distributie pentru o distanta ce variaza intre 100000 si 180000 de kilometri si pe o perioada intre 5 si 6 ani. Din pacate insa, este imposibil de stabilit daca o curea este inca eficienta pentru tot sistemul. Aspectul viziv este inselator, deci este mai bine sa ne incredem intr-un mecanic autorizat. Soferul poate, insa percepe primele semnale de pericol, cum ar fi zgomote ciudate sau excesive provenite de la motor. Candva, se foloseau curele zgomotoase pentru a semnala gradul de uzura.

La acest punct trebuie sa facem o precizare: nu toate automobilele sunt dotate cu curea de distributie. Unele modele sunt dotate cu lant de distributie. Foarte des fabricantii dau garantie pe viata pentru lanturile de distributie, dar este convenabil si un control periodic: in unele cazuri se impune si aici inlocuirea. Din acest motiv, este bine sa ai mereu la indemana un magazin precum pieseshop.ro, care sa iti raspunda necesitatilor, ori de cate ori ai nevoie de o piesa, in cazul acesta de o curea de distributie.

Inlocuirea curelei nu presupune doar pretul curelei de distributie. Tot cu aceasta ocazie se vor schimba si rulmentii pe care aceasta aluneca, pompa de apa etc. Pentru a schimba cureaua de distributie este nevoie de multa munca si timp. Chiar daca pretul curelei in sine este destul de mic (un kit de piese auto Kia, spre exemplu,  costa in jur de 100 de Euro), costurile mainii de lucru pot sa ajunga de la 250 la 750 de euro, in functie de model.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *