Browse By

Cum alegem o centrala pe peleti?

32_19_art_19-randament-sezonier-si-clase-energeticeCand se alege o centrala pe peleti pentru incalzirea casnica, trebuie luati in considerare cativa factori importanti, printre care, intretinerea, designul si dimensiunile, cu scopul de a gasi modelul cel mai potrivit pentru exigentele noastre. Fiecare centrala pe peleti produce o cantitate specifica de caldura, masurata in BTU. Alegerea unui aparat care produce prea multa caldura pentru casa constituie o risipa de bani, iar un aparat cu putere prea mica nu poate furniza suficienta caldura in perioadele mai reci ale anului. Ca regula generala, o centrala nominala de 60000 BTU poate sa incalzeasca o casa de circa 2000 de metri patrati, in timp ce una de 42000 BTU poate incalzi o casa de 1300 de metri patrati.

Chiar si intretinerea este importanta, inlaturarea cenusei reprezinta cea mai mare exigenta de intretinere pentru o centrala pe peleti. Tipul de centrala pe care o alegeti poate influenta si acumularea de cenusa. Acest tip de centrale, foarte des se umplu de cenusa si au nevoie de o curatenie permanenta si atenta; sunt si modele de centrale cu sistemul “bottom-fed”, unde combustibilul intra pe la baza centralei, impingand cenusa afara intr-un spatiu facut special pentru a o inlatura, in asa fel incat se faciliteaza curatenia.

Centralele pe peleti sunt disponibile in doua variante de baza, incluse unitatile freestanding si insertiile centralei. Daca se dispune de un camin, o insertie de centrala pe peleti se poate colega direct la cosul de fum, insa in acest fel nu se va mai putea arde lemnul in camin. Modelele freestanding necesita un ventilator de evacuare separat, dar ofera o mai buna flexibilitate. Cea mai mare parte a centralelor pe peleti sunt dotate cu un sistem de aprindere auto-start, pentru o functionare facila. Daca se prevede utilizarea centralei pe peleti ca sursa primara de caldura sau locuiti intr-o zona cu intreruperi frecvente de energie electrica, este consiliata dotarea centralei cu un sistem de backup al bateriei.

In timp ce se compara caracteristicile diverselor centrale pe peleti, nu trebuie uitat faptul ca acest obiect se va afla permanent in propria casa. Aceste centrale pot sa aiba un design care sa se confunde cu mobilierul. Este, deci, bine sa gasiti un model si o culoare care sa se potriveasca cu mobilierul din incapere. In comert gasiti si modele de centrale pe peleti cu suprafete din sticla, ce permit sa priviti tot procesul natural al arderii si cu un design foarte special. Pentru mai multe detalii, cei care se ocupa de centrale termice Berluni ofera o gama larga de centrale, dar si asistenta necesara celor nehotarati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *